شاهکارهای متفاوت معماری هند

هند یکی از قدیمیترین تمدنهای دنیا است که به دلیل تنوع در تاریخ فرهنگی و سکونت اقوام و ادیان مختلف در آن، معدن طلای مطالعه تکامل معماری در طول تاریخ محسوب میشود. هر فرهنگی که وارد کشور هند شده، در معماری و هنر این کشور اثراتی به جا گذاشته است. به گونهای که به راحتی میتوان شاهد سبکهای مختلف در سراسر معماری هند بود. منحصر به فرد بودن هند در جذب و پذیرش فرهنگهای مختلف، این امکان را به ما میدهد که به خوبی روند تکامل معماری این کشور را دریابیم.
در مطلب امروز آرکاپلاس قصد داریم ده شاهکار معماری هند را به شما معرفی کنیم که هر کدام دارای سبک معماری خاص خود هستند. این سبکها با توجه به شرایط سایت و اقلیم، گرایشات فرهنگی و همچنین پیشرفتهای تکنولوژیکی در دوران خود توسعه یافتهاند.
شاهکارهای معماری هند کدام ساختمانها هستند؟
1. تاج محل
تاج محل بدون شک یکی از چشمگیرترین آثار معماری نه تنها در هند، بلکه در سراسر جهان است. سالهاست که این بنا چهره معماری هند برای مردم سراسر دنیا به شمار میآید.
این بنا در سال 1653 به دستور حاکم مغول، شاه جهان، به عنوان محل استراحت ملکه محبوبش ممتاز محل، ساخته شد. این بنا به نمادی از عشق تبدیل شده است. این بنای مرمر سفید که به عنوان یکی از بهترین نمونههای معماری مغول به شمار میآید، دارای یک سکوی مربع شکل و یک ساختار مرکزی است که در بالای آن گنبدی بزرگ قرار دارد. این گنبد توسط چهار مناره در هر گوشه احاطه شده است.
این بنا یکی از عجایب هفتگانه جهان در دوران مدرن محسوب میشود. این کشور هر ساله حدود 3 میلیون گردشگر را به خود جذب میکند. وب سایت آنلاین تاج محل یکی از سایتهایی است که تورهای مجازی آنلاین را نیز ارائه میدهد.
2. قلعه امبر، راجستان
قلعه امبر یکی از قلعههای تپهای در راجستان است. این بنا نمونهای از معماری هندو به سبک راجپوتانا (Rajputana style) است و 11 کیلومتر با شهر جیپور فاصله دارد. این قلعه از ماسه سنگ قرمز و سنگ مرمر ساخته شده و شهرت آن به دلیل ویژگیهای خاص آن است.
با داشتن دریاچه مواتا به عنوان منبع آب دائمی و سیستم تهویه بسیار پیشرفته که با طراحی عالی انجام میشود، کل سازه، تصویری برجسته از خانواده سلطنتی و همچنین میراث فرهنگی غنی راجستان را به نمایش میگذارد.
3. غارهای آجانتا، الورا
این غارها که در طول دوره زمانی قرن دوم قبل از میلاد تا قرن ششم بعد از میلاد ساخته شدهاند، نمونههایی عالی از غارهای سنگی هستند که از ترکیبات فوران آتشفشانی ایجاد شده و به شکلی خطی قرار گرفتهاند. آجانتا شامل ۳۴ غار است که در بردارنده بقایای معابد بودایی، هندو و جین است. بر روی دیوارها حکاکیهایی وجود دارد که نشان دهنده زندگی بودا میباشند.
هدف از ساخت این غارها، تهیه پناهگاهی برای مراقبه راهبان بوده است. شهرت الورا بیشتر به خاطر بزرگترین حفاری یکپارچه جهان است که در آن صورت گرفت و منجر به کشف معبد بزرگ کایلاسا گردید.
4. چاند بائوری
این سازه عمیقترین پلکان جهان است که در ایالت راجستان واقع شده است. در قرن نهم به عنوان منبع آب (آب انبار) برای مردم روستاهای اطراف ساخته شد. کل این سازه یک ساختار مربع شکل با عمقی حدود 31 متر (تقریبا برابر ارتفاع یک ساختمان 11 طبقه)، با 3500 پله و یک محیط 140 متری است.
این سازه نمادی از هوش هندسی معماران و صنعتگران بومی آن دوران است. این پلکان به عنوان یک نمونه عالی نشان دهنده این است که معماری هند چگونه توسط مردم ایجاد شده است.
5. معبد خورشید، کنارک
این سازه که در ساحل خلیج بنگال واقع شده است، یکی از بهترین نمونههای معماری هند به شمار میآید. این معبد با عنوان پاگودای سیاه نیز شناخته میشود و از آن به عنوان یکی از بزرگترین معابد هندوستان نام میبرند.
این سازه ارابه مانند که در قرن سیزدهم ساخته شده است، یک ارابه غولپیکر با دوازده چرخ است که توسط هفت اسب کشیده میشود. این اثر را میتوان یک شگفتی واقعی به شمار آورد که نشان دهنده صنعت و هنر پیشرو و نیز عشق و فداکاری به هنر در آن دوران است.
6. گنبد سانچی
این بنا در قرن 3 پیش از میلاد ساخته شده و نمونهای شاخص از هنر و معماری بودایی و یکی از بناهای برجسته معماری هند باستان است. این گنبد دارای ساختاری نیمکرهای است که شامل یادگارهای بودا است. در این گنبد خاص، سعی شده است تا بودا را به طور نمادین از طریق رد پا، تاج و تخت، چرخ و . . . نشان دهند و تمامی این موارد به شکلی خاص و زیبا تزیین شدهاند.
7. یادبود ویکتوریا
این بنای یادبود مرگ ملکه ویکتوریا توسط نایبالسلطنه هند، لرد کرزن به یادگار گذاشته شد و در سال ۱۹۲۱ برای بازدید عموم افتتاح شد. این یادبود توسط سر ویلیام امرسون، رئیس موسسه سلطنتی معماران بریتانیا طراحی شد. سبک طراحی این بنا سبک احیای هند و ساراکنیک است.
لرد کرزن در رابطه با ساخت این بنا گفته بود:«بیایید ساختمانی با شکوه، مجلل، وسیع، تاریخی و بزرگ بسازیم تا هر تازهواردی در کلکته به سوی آن روی آورد و تمام ساکنان، از اروپایی تا بومیان به سوی آن سرازیر شوند. جایی که تمام گروهها درسهای تاریخ را فرا گیرند و شگفتیهای گذشته را در برابر چشمانشان ببینند».
در ساخت این موزه از سنگهای مرمر ماکرانای راجستان استفاده شده و مجموعه وسیعی از بقایای مربوط به دوره حکومت امپراتوری انگلیس در هند را در خود جای داده است. در این اثر معماری هند عناصری مانند گنبد بزرگ، با چهار مجموعه فرعی، گنبدی هشت ضلعی، ایوانهای بلند، تراس و برجها با دقت و ظرافت بالایی به کار رفته است.
8. موزه احمدآباد
این ساختمان توسط لویی کان معمار آمریکایی طراحی شد. موزه احمدآباد یکی از بهترین ساختمانهای دولتی در کل کشور هند است. این ساختمان یک نمونه عالی برای اثبات این است که معماری مدرن میتواند به صورت هماهنگ با معماری سنتی همزیستی داشته باشد. برای ایجاد این هماهنگی تنها چیزی که لازم است خلاقیت و اراده است.
معماری هند میتواند در انتخاب متریال و نیز استفاده از ترکیبات هندسی برای خلق اشکالی خاص الهامبخش باشد. همچنین این گونه از معماری باعث برجستهتر شدن فضاهایی مانند راهروها و میدانها میشود. استفاده از حفرهها (فضاهای خالی) درنمای بیرونی ساختمان یکی از ویژگیهای جالب این بنا است.
9. صومعه تیکسه
این صومعه بودایی در دامن دره ایندوس بر روی یک تپه قرار گرفته است. تمامی این بنا بر اساس اهمیت به بخشهای مختلفی تقسیم شده است. به این صورت که ساکنان در قسمتهای پایین زندگی میکنند و زیارتگاهها (معابد) در قسمت بالا قرار دارند.
این صومعه 12 طبقه دارد. این بنا بزرگترین صومعه در منطقه لاداخ است و در ارتفاع ۳۶۰۰ متری از سطح دریا واقع شده است. در این صومعه میتوان برخی از گنبدهای نادر و گرانبها، مجسمهها، تانگکاها (نقاشی بودایی)، نقاشیهای دیواری و شمشیرها را پیدا کرد.
شگفتانگیزترین ویژگی این بنا از نظر معماری، استفاده از تکنیکهای بومی در هر بخش از ساختمانها است.
بر این اساس میتوان ادعا کرد که هر یک از دیوارها، ستونها و حتی سقفها، به تنهایی منبعی عالی برای مطالعه معماری هند هستند.
مطالب زیر را حتما بخوانید
-
چطور در یک مسابقه معماری برنده شویم؟
869 بازدید
-
طراحی روف گاردن : نکات مهم و لایههای اجرایی بام سبز
137 بازدید
-
6 مهارت مورد نیاز یک سی جی آرتیست حرفهای
201 بازدید
-
آثار رم کولهاس که هر دانشجوی معماری باید بشناسد
200 بازدید
-
شرکت در مسابقات معماری چه فایدهای دارد؟
170 بازدید
-
کارآموزی معماری چیست؟ و چه مزایایی دارد؟
234 بازدید
دیدگاهتان را بنویسید