نکات کلیدی تنظیم قرارداد معماری و پروژههای ساختمانی

یکی از مهمترین اسنادی که در هر پروژه ساختمانی تهیه میشود قرارداد طراحی معماری است. تنظیم این سند مراحل و اجزایی دارد که آشنایی با آنها برای هر معمار و کارفرما ضروری است. نگارش صحیح قرارداد معماری با مشخص کردن وظایف طرفین، میتواند از به وجود آمدن مسائل و مشکلات زیادی در حین انجام و پس از پایان پروژه جلوگیری کند. به منظور آشنایی بیشتر با تنظیم صحیح قراردادها در ادامه مطلب امروز آرکاپلاس ما را همراهی کنید.
گامهای تنظیم قرارداد معماری
ارسال پیشنویس
پس از پایان اولین جلسه با کارفرما پیشنویسی از آنچه در جلسه گفته شد را همراه با آنچه قرار است انجام شود برای کارفرما ارسال کنید.
نیازی به ارائه طرح یا ایدههای اولیه در این پیشنویس نیست. این پیشنویس، قرارداد معماری نیز محسوب نمیشود، و تنها شامل درک شما از پروژه و مواردی است که نیاز به طراحی دارند. به طور خلاصه این پیشنویس شامل موارد زیر است:
- مشخصات طرفین
- موقعیت پروژه
- خلاصهای از پروژه
- فهرست خدماتی که قرار است توسط معمار انجام شود.
- هزینههای حدودی
- اقداماتی که کارفرما در صورت تمایل به همکاری با شما باید انجام دهد.
تنظیم قرارداد نهایی
در مرحله بعدی و پس از اعلام تمایل طرفین برای ادامه همکاری قرارداد معماری تهیه و تنظیم میشود. این قرارداد بخشهایی دارد که در ادامه در رابطه با هر بخش توضیحاتی ارائه شده است.
1- مشخصات طرفین قرارداد
در این بخش از قرارداد معماری باید مشخصات کامل طرفین قرارداد همراه با آدرس و شماره تلفن آنها نوشته شود.
2- موضوع قرارداد معماری
در بخش موضوع، عنوان دقیق پروژه و خدماتی که معمار قرار است انجام دهد به طور کامل ذکر میشود. این خدمات میتواند شامل فاز صفر (مطالعات معماری)، فاز یک (طراحی معماری)، فاز دو (تهیه نقشههای اجرایی) و همچنین فاز اجرایی پروژه باشد.
در این بخش انواع مدارکی که باید به کارفرما تحویل داده شود نیز به طور دقیق مشخص می گردد. این مدارک شامل سایت پلان، پلان طبقات، پلان بام، ستونگذاری، تیرریزی، سقف کاذب، نماها، مقاطع و مدارک فاز دو میباشند.
همچنین در این بخش چگونگی ارائه مدارک به کارفرما نیز نوشته میشود. این ارائه معمولا به صورت فایل و بر روی CD میباشد.
معمار با امضای این قرارداد متعهد میشود که توان فنی، دانش و تخصص خود را به منظور ارائه بهترین طرح ممکن به کار ببرد.
از طرفی کارفرما نیز متعهد میشود که تمام نقشههای مورد نیاز را از جمله نقشه موقعیت ملک، فایل نقشهبرداری، نقشه سایت و تصاویر لازم به معمار پروژه تحویل دهد.
3- موقعیت پروژه
در بخش سوم موقعیت دقیق پروژه مشخص میشود. علاوه بر نوشتن آدرس، کروکی محل پروژه نیز در قرارداد ترسیم میگردد.
4- زمانبندی دقیق پروژه
در این بخش از قرارداد معماری مراحل مختلف پروژه نوشته میشود و یک جدول زمانبندی نیز ترسیم میگردد. در این جدول تاریخ اتمام هر یک از مراحل و تحویل پروژه ذکر میشود. روزهای کاری نیز با صرف نظر از تعطیلات رسمی محاسبه شده و در این بخش نوشته میشوند. در صورتی که نیاز به تغییر در زمانبندی وجود داشته باشد باید به توافق دو طرف برسد و مکتوب شود.
5- هزینهها و مبالغ
در ادامه قرارداد باید مبالغ و هزینهها طبق بخشنامه سازمان نظام مهندسی محاسبه و نوشته شوند.
نکته مهمی که در این بخش باید مورد توجه قرار گیرد این است که مبلغ این قرارداد به صورت علیالحساب میباشد. مبلغ علیالحساب به این معنی است که در صورت نیاز به طراحی خاص، خارج از موضوع ذکر شده یا افزایش متراژ طراحی، دستمزد کل تغییر خواهد کرد و پس از اعلام به کارفرما و تایید او، مبلغ آن به کل قرارداد اضافه خواهد شد.
6- چگونگی پرداخت هزینهها
در این بخش از قرارداد در رابطه با چگونگی پرداخت هزینهها و حقالزحمه معمار توسط کارفرما توضیحات لازم ذکر میشوند. معمولا 50 درصد از کل هزینه پس از عقد قرارداد پرداخت شده و مبلغ باقیمانده در دو نوبت تحویل داده میشود. 25 درصد پس از گرفتن تاییدیه نقشهها از شهرداری و 25 درصد پایانی پس از تایید نهایی و تحویل کامل آلبوم مدارک پرداخت خواهد شد.
تاخیر در پرداختها میتواند زمانبندی پروژه را تغییر دهد. همچنین به ازای هر روز تاخیر کارفرما باید مبلغی را به طراح بپردازد. در صورت تاخیر در تحویل نقشهها نیز معمار متعهد به پرداخت مبلغی خواهد شد.
همانطور که اشاره شد اهمیت تنظیم یک قرارداد اصولی پیش از آغاز پروژههای ساختمانی از بین بردن ابهامات احتمالی و مشخص شدن وظایف و تعهدات دقیق طرفین است. مشخص شدن مواردی که باید طراحی شوند، مدارک مورد نیاز، برنامه زمانی پروژه و صرفهجویی در زمان و هزینه نیز از دیگر مزایای تنظیم یک قرارداد معماری اصولی است.
این مطلب برایتان مفید بود؟ دیدگاه خود را با ما به اشتراک بگذارید.
مطالب زیر را حتما بخوانید
-
چطور در یک مسابقه معماری برنده شویم؟
865 بازدید
-
طراحی روف گاردن : نکات مهم و لایههای اجرایی بام سبز
137 بازدید
-
6 مهارت مورد نیاز یک سی جی آرتیست حرفهای
201 بازدید
-
آثار رم کولهاس که هر دانشجوی معماری باید بشناسد
200 بازدید
-
شرکت در مسابقات معماری چه فایدهای دارد؟
170 بازدید
-
کارآموزی معماری چیست؟ و چه مزایایی دارد؟
233 بازدید
دیدگاهتان را بنویسید