روشهای جدید و مبتکرانه در طراحی نما

نما به عنوان چهره و ظاهر ساختمانها همواره از اهمیت ویژهای در معماری برخوردار بوده است. در سالهای اخیر و با پیشرفت روز افزون فناوری امکان طراحی نماها به روشهای جدید و مبتکرانه فراهم شده است. در مطلب امروز آرکاپلاس شش روش طراحی نما را با هم بررسی خواهیم کرد که علاوه بر تامین زیبایی بیرونی ساختمان، عملکرد ویژهای نیز دارند. برای آشنایی با این روشهای طراحی نما که ترکیبی از ابتکار و تکنولوژی هستند با ما همراه باشید.
1- نماهای پارامتریک
یکی از روشهای طراحی نما که در سالهای اخیر محبوبیت یافته، طراحی پارامتریک است. طراحی پارامتریک در واقع ترکیبی از علم ریاضی و تکنولوژی است.
طراحی نما به روش پارامتریک به کمک نرمافزارهایی مانند تریدیمکس، راینو و گرسهاپر انجام میشود. در این روش طراحی نما از الگوریتمهای خاصی استفاده میشود. معماران در این روش به کمک نرمافزارهای کامپیوتری راه حلهای مناسب و مطلوبی برای پاسخ به مسائل طراحی ساختمان پیدا میکنند.
برای طراحی نما به روش پارامتریک، پارامترهایی به عنوان ورودی به نرمافزار داده میشود و نرمافزار مطابق با چهارچوبهای از پیش تعریف شده، بهترین خروجی را تحویل میدهد. در واقع نرم افزار به کمک یک الگوریتم، مطلوبترین پاسخ را برای هر مسئله مییابد.
اگر به طراحی نما علاقه دارید، یا یک طراح هستید، حتما برای ارائه طرح خود نیاز به یک نرم افزار دارید، پک آموزش تریدیمکس ما میتواند نقطه شروع و راهنمای خوبی برایتان باشد.
2- نماهای دو پوسته
نماهای دو پوسته همانطور که میتوان حدس زد از دو لایه تشکیل شدهاند. این سیستم نما متشکل از دو لایه معمولا شیشهای یا ترکیبی از شیشه و فلز است که در فضای میان این دو لایه هوا جریان دارد. تهویه هوا در این روش طراحی نما میتواند به صورت طبیعی یا به کمک فن انجام گیرد. این لایه میانی به عنوان عایق در برابر تابش شدید آفتاب، باد و صدا عمل میکند و ضخامت آن میتواند از 20 سانتیمتر تا چند متر متغیر باشد.
این روش طراحی نما برای بناهایی در مکانهای شلوغ و پر سر و صدا یا در محیطهایی که در معرض باد یا نور شدید خورشید قرار دارند بسیار کاربردی و مناسب است.

در واقع میتوان گفت که نماهای دو پوسته نوعی بادگیر پیشرفته و مدرن هستند.
3- نماهای سبز
امروزه با گسترش شهرنشینی و دور شدن انسانها از طبیعت، معماران بیشتر از همیشه به دنبال راههایی برای برقراری پیوند بناها با طبیعت میگردند. یکی از روشهای طراحی نما که در این زمینه میتواند مفید باشد طراحی نماهای سبز است. به کمک نماهای سبز میتوان طبیعت را به درون آپارتمانها و برجهای بلند آورد. ساخت باغچههای عمودی، استفاده از گیاهان بالا رونده از پوسته ساختمان، ساخت باغهایی در طبقات مختلف برجها و همچنین طراحی حیاط-آپارتمانها از جمله روشهای طراحی نمای سبز هستند.
انتخاب گیاهان مناسب برای طراحی نماهای سبز به اقلیم و شرایط محیطی هر منطقه بستگی دارد. همچنین انتخاب یک سیستم مناسب و امن برای نگهداشتن گیاهان بر روی نما یکی از نکات کلیدی طراحی نماهای سبز است. نصب این گیاهان بر روی نما معمولا به وسیله کابل، مش (توری مشبک) یا قابهای فلزی مخصوصی انجام میگیرد.
4- نماهای بیومیمیکری
یکی دیگر از روشهای طراحی نما که نسبتا نو و جدید است، طراحی به روش بیومیمیکری است.
بیومیمیکری علمی است که از موجودات و فرآیندهای زیستی در طراحی و تولید مواد، سازهها و سیستمها الگوبرداری میکند. در رویکرد بیومیمیکری، طراحان و معماران برای حل مسائل پروژه، سیستمهای طبیعی (به خصوص ارگانیسمها و اکوسیستمها) را در پروژه خود تقلید و پیاده میکنند. روش بیومیمیکری را میتوان زیرمجموعه رویکرد طراحی پایدار به حساب آورد.
تصویر بالا مثال خوبی از طراحی بیومیمیکری است. این مجموعه مسکونی که هنوز اجرایی نشده و یک طرح پیشنهادی است، از کندوی زنبور عسل الهام گرفته است. این مجموعه علاوه بر تشابه ظاهری با کندو، در تامین نیازهایش نیز خودکفا و خودبسنده است.
5- نماهای متحرک
نماهای دینامیک یا متحرک نوعی نما هستند که توانایی درک محیط پیرامون و تنظیم رفتار خود متناسب با آن را دارند. این نماها به طور فعال به محیط اطرافشان واکنش نشان میدهند. آنها با تطبیق یافتن با شرایط محیطی، مصرف انرژی را کاهش میدهند و به تنظیم نور و تهویه مناسب ساختمان نیز کمک میکنند. نماهای متحرک به کمک تکنولوژیهای پیشرفته سازهای اجرا میشوند.
میتوان گفت که در میان انواع روشهای طراحی نما، نماهای متحرک به لحاظ هوشمندی برتری قابل توجهی دارند. چرا که با تطبیق دادن خودشان با شرایط محیطی به حفظ انرژی ساختمان کمک میکنند.
قبلا در مطلبی به طور مفصل به نماهای متحرک پرداختهایم. برای اطلاعات بیشتر در این زمینه میتوانید به آن مطلب مراجعه نمایید.
6- استفاده از پنلهای خورشیدی در طراحی نما
انرژی خورشیدی یکی از انواع انرژیهای تجدیدپذیر و پاک است که به کمک آن میتوان بخشی از انرژی مورد نیاز هر ساختمان را بدون آلوده کردن محیط زیست تامین کرد. یکی از روشهای مبتکرانه و جدید در طراحی نما استفاده از پنلهای خورشیدی است. این سلولهای فوتوولتاییک بر روی نما نصب میشوند و علاوه بر ایجاد نمایی مدرن و زیبا، بخشی از انرژی مورد نیاز ساختمان را نیز تامین میکنند.
علاوه بر تامین برق ساختمان، سلولهای خورشیدی میتوانند به جلوگیری از هدر رفتن گرمای درون ساختمان نیز کمک کنند. آنها همچنین میتوانند مانند عایق صدا عمل کرده و ورود صدای بیرون به درون بنا را کاهش دهند.
پنلهای فتوولتاییک میتوانند انتخاب خوبی برای بازسازی نمای ساختمانهای قدیمی نیز باشند.
اگر این مطلب به نظرتان مفید و خواندنی بود، میتوانید آن را با دوستان و همکارانتان به اشتراک بگذارید.
مطالب زیر را حتما بخوانید
-
چطور در یک مسابقه معماری برنده شویم؟
851 بازدید
-
طراحی روف گاردن : نکات مهم و لایههای اجرایی بام سبز
137 بازدید
-
6 مهارت مورد نیاز یک سی جی آرتیست حرفهای
201 بازدید
-
آثار رم کولهاس که هر دانشجوی معماری باید بشناسد
200 بازدید
-
شرکت در مسابقات معماری چه فایدهای دارد؟
170 بازدید
-
کارآموزی معماری چیست؟ و چه مزایایی دارد؟
233 بازدید
دیدگاهتان را بنویسید