6 اثر فرانک لوید رایت که معماری را از نو تعریف کردند

بدون شک فرانک لوید رایت یکی از مهمترین معماران قرن بیستم است. آثار فرانک لوید رایت با خلاقیتی بینظیر توانستند درک ما را از معماری تغییر دهند و ایدههای جدیدی در تئوری و عمل به این رشته بیفزایند. از نظر بسیاری، او بزرگترین معمار آمریکایی تمام دورانها است. فرانک لوید رایت علاوه بر معمار، نویسنده، طراح داخلی و استاد معماری نیز بود. علاقه و توجه او به محیط زیست، هسته اصلی بیشتر پروژههایش را تشکیل میداد. این علاقه در نهایت باعث شد که رایت سبک معماری ارگانیک را تبیین کند.
در مطلب امروز آرکاپلاس با هم به شش اثر مشهور این معمار برجسته نگاهی میاندازیم. این آثار علاوه بر نقش مهمی که در معماری قرن بیستم ایفا کردند، در شکلگیری معماری قرن بیست و یکم هم اثرگذار بودند.
1- خانه روبی
خانه روبی برای فردریک روبی و خانوادهاش در سالهای 1908 تا 1910 میلادی طراحی و اجرا شد. این ساختمان یکی از پروژههای مطرح رایت و یکی از آثار برتر معماری قرن بیستم است. فرانک لوید رایت در طراحی این بنا از چشمانداز وسیع و گسترده دشتهای غرب آمریکا که دوران کودکیش را در آنجا گذرانده است، الهام گرفت. فرم کشیده خانه روبی و آجرهای قرمز باریک نمای آن، این بنا را به حجمی منحصر به فرد تبدیل کرده است.
رایت چندین ویلا به این سبک طراحی کرد و به این ترتیب تعریف جدیدی از خانههای آمریکایی ارائه داد. خانههای این سبک با نام «خانههای مکتب پرایری» یا «خانههای دشتهای مسطح» شناخته میشوند.
فرانک لوید رایت در مورد چگونگی طراحی خانههای این مکتب چنین گفته بود:«دشت، زیبایی خاص خود را دارد و ما باید بر این زیبایی طبیعی و سطح یکدست و آرام آن تاکید کنیم. از این رو در طراحی خانههای دشتهای مسطح بهتر است سقفهایی با شیب ملایم، خطوط آسمان آرام، دودکشها و جانپناههای قطور و کوتاه، تراسهای کوچک و دیوارهای وسیع که باغهای خصوصی را جدا میکنند، در نظر گرفته شوند.».
2- هتل امپریال
هتل امپریال ژاپن مشهورترین ساختمان طراحی شده توسط رایت در قاره آسیا است. رایت در طراحی هتل امپریال که اکنون تخریب شده است، اصول طراحی غربی را با علاقهاش به فرهنگ ژاپن ترکیب کرد.
فرانک لوید رایت پس از سفر به ژاپن در سال 1905 میلادی علاقه شدیدی به هنر و معماری این کشور پیدا کرد. بنابراین طراحی هتل امپریال توکیو را با کمال میل پذیرفت.
این هتل جایگزین ساختمانی چوبی و قدیمی در این محل شد که در سال 1880 ساخته شده بود. ساخت هتل امپریال با هدف به نمایش گذاشتن مدرنیته ژاپن آغاز شد و در سال 1923 و به اتمام رسید.
3- خانه تالیسین غربی
تالیسین غربی یک خانه ویلایی است که در کوهپایههایی بیابانی آریزونا واقع شده است. نمای سنگی خاص این بنا در کنار پیوستگی و اتصالش به طبیعت اطراف، آن را به یکی از آثار شاخص رایت تبدیل کرده است.
خانه تالیسین یکی از بناهای محبوب رایت بود. حجم سنگین و نمای این بنا ابهتی پیشاتاریخی به آن بخشیده است.
ساخت این خانه در سال 1937 به پایان رسید. این بنا امروزه دفتر مرکزی بنیاد فرانک لوید رایت و همچنین دانشکده معماری تالیسین است.
4- خانه آبشار
خانه آبشار را میتوان درخشانترین اثر فرانک لوید رایت در سبک ارگانیک به حساب آورد، چرا که نمونه کاملی از تلفیق درون و بیرون در معماری است.
رایت برای ساخت خانه آبشار، از سازهای متشکل از «سینیهای» بتن آرمه استفاده کرد. او این سازه بتن مسلح را به سنگهای طبیعی تکیه داد. تراسهای ساخته شده از ماسهسنگ محلی نیز در هماهنگی با سازه و سنگهای اطراف طراحی و اجرا شدهاند و به نظر میرسد که در بالای رودخانه معلق هستند.
این بنا توسط «موسسه معماران آمریکایی» به عنوان «بهترین اثر معماری آمریکا» انتخاب شده است.
صاحبان خانه آبشار ادگار و لیلیان کافمن، زوجی بودند که به سلیقه ویژه خود شناخته میشدند. خانه آبشار به مدت 26 سال ویلای آخر هفته محبوب آنها بود. در نهایت آنها در سال 1963 میلادی این ملک را همراه با زمینهای پیرامونش به اداره حفاظت از منابع طبیعی پنسیلوانیای غربی اهدا کردند.
خانه آبشار در سال 1964 درهای خود را به عنوان یک موزه، به روی عموم باز کرد. این بنا از آن زمان میزبان بیش از پنج میلیون بازدید کننده بوده است.
5- موزه گوگنهایم
یکی دیگر از شاهکارهای فرانک لوید رایت موزه گوگنهایم نیویورک است. این بنا در واقع تجربه معماری ارگانیک در فضای شهری محسوب میشود.
حجم موزه گوگنهایم با ساختمانهای مستطیل شکل منهتن که احاطهاش کردهاند، بسیار تفاوت دارد. ساختمان این موزه شبیه یک روبان سفید است که به صورت مارپیچ، به سمت بالا حلقه شده و با یک نورگیر سقفی شیشهای پوشانده شده است.
رمپ مارپیچی منحصر به فرد داخل بنا به آرامی از سطح زمین آغاز شده و به نورگیر سقف میرسد. بازدیدکنندگان این بنا میتوانند با آسانسور به بالاترین طبقه بروند، آثار را ببینند و از طریق رمپ به آرامی پایین بیایند و در نهایت از موزه خارج شوند. این سیرکولاسیون و شیوه گردش در بنا در نوع خود بینظیر است.
فرانک لوید رایت با طراحی گوگنهایم، معماری موزه را از چهارچوب خشکِ همیشگیش خارج کرد. به همین دلیل میتوان گفت ساختمان موزه گوگنهایم یکی از آثاری است که در ایجاد تعریفی مدرن از موزه، نقش موثری ایفا کرد.
6- ساختمان اداری اسسیجانسون
ساختمان اسسیجانسون نمونه اجرا شده ایدههای فرانک لوید رایت در زمینه بناهای اداری است. این بنا در یک شهرک صنعتی در ویسکانسین واقع شده است. ساختمان اداری اسسیجانسون پلانی باز دارد و ستونهای آن شبیه درختانی بلند به نظر میرسند. این بنا تنها از سقف نور میگیرد و در مجموع همراه با ستونهای قارچی شکل، یک فضای اداری به سبک ارگانیک را شکل دادهاند که حس بودن در جنگل را به کارمندان القا میکند.
رایت چند سال بعد یک برج تحقیقاتی 15 طبقه نیز در کنار این ساختمان اداری طراحی کرد که به لحاظ سازهای بسیار پیشرو و نوآورانه بود. در این برج از سیستم سازهای بیومیمیکری استفاده شده و نمای این برج نیز تلفیقی از آجر و شیشه است.
مطالب زیر را حتما بخوانید
-
چطور در یک مسابقه معماری برنده شویم؟
865 بازدید
-
طراحی روف گاردن : نکات مهم و لایههای اجرایی بام سبز
137 بازدید
-
6 مهارت مورد نیاز یک سی جی آرتیست حرفهای
201 بازدید
-
آثار رم کولهاس که هر دانشجوی معماری باید بشناسد
200 بازدید
-
شرکت در مسابقات معماری چه فایدهای دارد؟
170 بازدید
-
کارآموزی معماری چیست؟ و چه مزایایی دارد؟
233 بازدید
دیدگاهتان را بنویسید